Taxatie van antieke Bijbels & boeken

Waar: Museum Plantin-Moretus te Antwerpen

Wanneer: Zaterdag, 7 oktober 2017, van 10u00 tot 17u00 (Een verslag hierover werd verwerkt in onze nieuwsbrief van januari 2018)

Op bovenvermelde datum organiseert Museum Plantin-Moretus aan de vrijdagmarkt in Antwerpen een bijzondere taxatiedag van antieke Bijbels, boeken en manuscripten.

Tijdens deze gelegenheid kunnen bezoekers advies vragen over de waarde en eventuele verkoop van hun antiek drukwerk. Dit geldt voor afzonderlijke stukken, maar ook voor grotere collecties en bibliotheken. Het zou prachtig zijn mochten er tijdens deze taxatie een aantal drukken van de Plantijnse uitgeverij zelf boven water komen.

De drie taxateurs die voor deze gelegenheid zijn uitgenodigd zijn gespecialiseerd in hun eigen specifieke terreinen:

Marc CLAEYS

Een kenner op het terrein van antieke Bijbels en Bijbels of kerkboeken met zilver- en goudbeslag. De heer Claeys is actief in historisch onderzoek van de Nederlandstalige Bijbel. Hij is beheerder van de website Biblia Neerlandica. Tevens is hij nauw betrokken geweest bij de bijbeltentoonstelling De Bijbel & de Naam die te zien was in diverse Europese landen. De meest recente locaties waren Harelbeke, België (2016) en Swifterbant, Nederland (2017).

Specialisatie:  Nederlandstalige, antieke Bijbels, kerkboeken en Bijbels met zilver- en goudbeslag.

Arie MOLENDIJK

Een bekende Nederlandse taxateur die ondertussen ruim 1.500 taxatiedagen op zijn naam heeft staan! Hier werd einde 2015 uitvoerig aandacht aan geschonken in de stadsbibliotheek van Rotterdam. In 2016 was de heer Molendijk de speciale gast op de zg. ‘boekenparade’ te Amsterdam, een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek in ‘s Gravenhage (NL). In het verleden organiseerde hij tal van boekenveilingen en boekenmarkten. Meer informatie en archief te vinden op de website Molendijk Boeken.

Specialisatie:  Oude geschiedenis, topografie en oude theologie. Tevens ook oude foto’s, ansichtkaarten en albums.

Arne STEENKAMP

Partner van het toonaangevende veilinghuis Burgersdijk & Niermans in Leiden (NL), registertaxateur van boeken, prenten en manuscripten. Organiseerde meer dan zestig omvangrijke boekenveilingen voor een breed (inter)nationaal publiek. Lid van de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren (NVVA) en lid van de Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders (Federatie TMV).

Specialisatie:  Het oude boek, manuscripten, bibliofiele en geïllustreerde edities.