Nieuwe uitgave: KIJK MIJ! Geborduurde boekbanden 1585-1670

Portret van Antonetta Wtewael (1603-1655)

Boeken kan je niet alleen lezen, je kan er ook mee pronken. De schitterendste boekbanden zijn de geborduurde, gemaakt van zijde, goud, zilver en parels afkomstig uit de hele wereld. Pure luxe, maar ook stille getuigen van een maatschappij in beweging.

Meer dan dertig geborduurde boekbanden uit de periode 1585-1670 hebben de tand des tijds doorstaan. Ongeveer 80% daarvan zijn bijbels, vaak gecombineerd met psalmenboeken. Ze liggen zorgvuldig opgeslagen in musea en bibliotheken in de hele wereld. Dit was dé bloeiperiode van de borduurkunst, maar er is bijzonder weinig werk bewaard gebleven. Textiel versleet, goud en parels werden hergebruikt. Samen met de vele portretten van mannen en vrouwen in rijkelijke kleding met fijn geborduurde lijfjes en handschoenen vertellen de boekbanden een uitzonderlijk verhaal. De eigenaars van deze pronkstukjes, veelal kerkboeken, lijken te zeggen: Kijk mij! Ik ben rijk, ik verkeer in de beste kringen, maar ik ben ook een goed christen.

MARIKE VAN ROON is sinds 2022 zelfstandig kunsthistoricus, gespecialiseerd in textielgeschiedenis. Als hoofdconservator bij het Allard Pierson, de erfgoedinstelling van de Universiteit van Amsterdam, ontdekte zij de betekenis van de geborduurde boekband.

BIBLIA NEERLANDICA heeft een bijdrage geleverd aan dit studieproject door een boekband beschikbaar te stellen (zie BAND 34, pag. 184-187).

Beschikbaarheid

Uitvoering: Hardcover
Uitgeverij: Sterck & De Vreese – Gorredijk (NL)
Jaar uitgifte: 2023
Aantal pagina’s: 216
Prijs: € 35

Bestellen: Zie LINK