Biblia Neerlandica – Uitgelicht (5)


Van tijd tot tijd kunnen we interessante Nederlandstalige Bijbels aan onze collectie toevoegen, hetzij door schenkingen, overnames van particulieren of door aankopen binnen het professionele circuit. Sommigen onderscheiden zich door hun uitgave, conditie, uitvoering of zeldzaamheid. Onder het thema ‘Biblia Neerlandica – Uitgelicht’ willen we een aantal pareltjes uit onze bibliotheek speciaal belichten.

Laatste complete Biestkensbijbel

In de rubriek Bi(bli)ografieën wordt de historische achtergrond van deze 16de-eeuwse Bijbelvertaling toegelicht. Hij werd vooral gebruikt door de doopsgezinden van Nederland. Vanaf 1637 werd de vertaling geleidelijk ingeruild voor de Statenvertaling. Niettemin bleven er tot de eerste helft van de 18de eeuw edities van de Biestkensbijbel van de pers komen. In 1721 verscheen het laatste exemplaar van een complete Bijbel in een grote folio-editie, gedrukt en uitgegeven door Kornelis van der Sys te Amsterdam.

Biblia Neerlandica-collectie

De Biblia Neerlandica-collectie bevat een bijzonder exemplaar qua uitvoering en inhoud. De Bijbel werd gebonden in origineel kalfsleer, gedecoreerd met lijnkaders in blindstempeling en messing boekbeslag met opengewerkte middenstukken. De binnenkant van een slotpilaar bevat de tekst ‘ANNO 1740’, waarschijnlijk het jaar waarop de Bijbel zijn huidige uitvoering ontving. Een jaarvermelding of datering in messing boekbeslag is hoogst uitzonderlijk. Daarnaast bevat de Bijbel een reeks van zes handgekleurde, geografische Bijbelkaarten. Deze kaarten werden vervaardigd door Albert Schut in opdracht van Cornelis Danckerts II. De inkleuring is eigentijds en getuigt van groot vakmanschap. De schitterende kleuren hebben na bijna drie eeuwen nauwelijks aan helderheid ingeleverd en zijn nog steeds een streling voor het oog!

Nadere informatie over de uitgave:

GEGEVENS: BIBLIA; Dat is: de gantsche Heylige Schriftuure, vervattende alle de boeken des Ouden en Nieuwen Testaments. Naar het Exemplaar van Nicolaas Biestkens. Te Amsteldam, Gedrukt by Kornelis van der Sys, Boekverkooper, in de Beursstraat, 1721. Waarbij: Een set van zes handgekleurde, geografische bijbelkaarten, inclusief wereldkaart door Albert Schut, in opdracht van Cornelis Danckerts II (2e staat).


Op zoek naar een nieuwe ‘thuis’ voor een antieke Bijbel of een Bijbel/kerkboek met goud- of zilverbeslag? Wij bieden gratis onze expertise aan om hierbij te helpen.

Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.