De Bijbel en de Lage Landen

Een nieuw Bijbelmuseum in Brussel

Kraainem is the place to be voor liefhebbers van antieke Bijbels, oude Bijbelteksten en Bijbelvertalingen. In juni 2023 werd de Bijbeltentoonstelling ‘De Bijbel en de Lage Landen’ geopend.

Het Humanisme en de Reformatie legden in de 16de eeuw een belangrijke basis voor de verspreiding van Bijbelvertalingen in de gesproken talen van Europa. In betrekkelijk korte tijd verschenen er Bijbelteksten in het Duits, Engels, Frans, Nederlands en nog een aantal andere talen. Het museum vertelt het fascinerende verhaal hoe de Benelux een hoofdrol in de Bijbelverspreiding naar zich trok. En hoe Antwerpen en Amsterdam het epicentrum werden van een omvangrijke bijbelproductie.

De expositie laat ook kennis maken met zeldzame Engelse en Franse Bijbels. Maar ook een aantal Nederlandstalige topstukken zijn te bewonderen. Zoals de Bijbeluitgaven van Jacob van Liesvelt, Hans van Ruremund en Willem Vorsterman. Ook een eerste druk van de Statenbijbel uit 1637, een 18de eeuwse Jehovahbijbel en nog veel meer.

Audiorondleidingen zijn zelf-gegidst in de volgende talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees en Russisch.

BELANGRIJK: Om de audiogids te kunnen beluisteren, moeten bezoekers een smartphone of tablet met een koptelefoon of oortjes meebrengen.

Informatie:

Gratis toegang
Adres: Potaardestraat 60, 1950 Kraainem (België)
Enkel op afspraak:
Online (bij voorkeur): via Rondleiding reserveren (www.jw.org)
Telefoon: +32 2 782 00 15 (kantooruren)
Meer uitleg: zie de digitale museum-flyer in het Nederlands en Frans.