Brand in de universiteitsbibliotheek van Kaapstad-Zuid-Afrika

• 19 april 2021

Brand – de ergste nachtmerrie van elke bibliotheek. Gisteren bereikte de brand op de Tafelberg in Zuid-Afrika de bibliotheek van de Universiteit van Kaapstad. De Jagger Reading Room, de leeszaal bijzondere collecties, werd daarbij verwoest. Gevreesd wordt voor het verlies van onvervangbare archieven en collecties over de geschiedenis van Zuidelijk Afrika, het Apartheidsregime en de anti-apartheidsbeweging, Afrikaanse talen en literatuur en ook de taal- en letterkunde van het Afrikaans, een dochtertaal van het Nederlands. Gelukkig zijn er geen menselijke slachtoffers te betreuren.

We blijven hopen op goed nieuws: de meeste bijzondere collecties zouden opgeslagen zijn in betonnen magazijnen met brandwerende deuren. Toch is het bang afwachten.

De Universiteitsbibliotheek van Kaapstad bewaart onder andere een exemplaar van de Liesveltbijbel, gedrukt in Antwerpen in 1535 (voor de 1535-uitgave). Er bestaan andere exemplaren van deze editie, maar zoals elk vroegmodern boek is ook het Zuid-Afrikaanse exemplaar uniek: als het vernietigd is, zullen we nooit kunnen onderzoeken wat de geschiedenis van dit exemplaar was. Is het al in de zeventiende eeuw met de eerste kolonisten naar Zuid-Afrika gekomen, of is het een latere aanwinst? Bevat het annotaties van Zuid-Afrikaanse bijbellezers?