Bijbeltentoonstelling

De Bijbel & de Naam (editie-2016)

Datum: 5 november 2016 t/m 7 januari 2017

Een tentoonstelling over het ontstaan en de bewaring van een hoogst opmerkelijk boek, hoe het werd gekopieerd en vertaald, gedrukt en verspreid, en het gebruik van de Godsnaam in de voornaamste bijbelhandschriften en Nederlandse vertalingen.

Het historisch onderzoek van de Bijbel in de Lage Landen heeft de laatste jaren aanzienlijk aan belangstelling gewonnen. In lijn met deze beweging geeft de expositie een boeiend overzicht van meer dan vijf eeuwen vertaalwerk binnen de verschillende christelijke stromingen.  Enkele exclusieve uitgaven van de Bijbel worden bij deze gelegenheid aan het publiek getoond, zoals een origineel exemplaar van de Delftse Bijbel (1477) – het eerste gedrukte boek in de Nederlandse taal.  Ook een aantal uiterst zeldzame Antwerpse Bijbeluitgaven uit de zestiende eeuw zijn te bewonderen, van ondermeer Hans en Christoffel van Ruremund, Michiel Hillem van Hoochstraten, Jacob van Liesvelt en Willem Vorsterman.

De rode draad door de tentoonstelling is de benadering van de Godsnaam in de Bijbel. U zult kennismaken met een gevoelig onderwerp op het bijbelwetenschappelijk platvorm dat stevig ingebed is in vertaaltradities en toch telkens weer levendige discussies oplevert met uitgesproken meningen in een breed spectrum.

Praktische informatie

Locatie: Openbare bibliotheek – Harelbeke. Eilandstraat 2, 8530 Harelbeke

Behalve gratis toegang zijn er regelingen getroffen voor gratis rondleidingen. Voor groepen vanaf 6 personen wordt vriendelijk verzocht te reserveren via het volgende e-mailadres: biblianeerlandica@gmail.com.

Extra activiteiten

Wat is uw (oude) Bijbel waard? – Taxatie van antieke Bijbels (vanaf 1899 en ouder)

  • Zaterdag, 26 november:  10u00-12u00
  • Zaterdag, 17 december:  13u30-17u00

Taxatie = GRATIS