Bijbelexpo Swifterbant (NL)

De Bijbel & de Naam (editie-2017)

Datum: 19 januari 2017 t/m 30 april 2017

De succesvolle Bijbeltentoonstelling welke de afgelopen maanden te bewonderen was in de stadsbibliotheek van het Vlaamse Harelbeke, heeft tot en met april 2017 een doorstart gekregen middenin de schilderachtige polders van Flevoland (NL). En meer bepaald in een congreshal van de Christelijke Getuigen van Jehovah te Swifterbant.

Een tentoonstelling over het ontstaan en de bewaring van een hoogst opmerkelijk boek, hoe het werd gekopieerd en vertaald, gedrukt en verspreid, en het gebruik van de Godsnaam in de voornaamste bijbelhandschriften en Nederlandse vertalingen.

Het historisch onderzoek van de Bijbel in de Lage Landen heeft de laatste jaren aanzienlijk aan belangstelling gewonnen. In lijn met deze beweging geeft de expositie een boeiend overzicht van meer dan vijf eeuwen vertaalwerk binnen de verschillende christelijke stromingen. Enkele exclusieve uitgaven van de Bijbel worden bij deze gelegenheid aan het publiek getoond, zoals een origineel exemplaar van de Delftse Bijbel (1477) – het eerste gedrukte boek in de Nederlandse taal. Ook een aantal uiterst zeldzame Antwerpse Bijbeluitgaven uit de zestiende eeuw zijn te bewonderen, van ondermeer Hans en Christoffel van Ruremund, Michiel Hillem van Hoochstraten, Jacob van Liesvelt en Willem Vorsterman.

De rode draad door de tentoonstelling is de benadering van de Godsnaam in de Bijbel. U zult kennismaken met een gevoelig onderwerp op het bijbelwetenschappelijk platvorm dat stevig ingebed is in vertaaltradities en toch telkens weer levendige discussies oplevert met uitgesproken meningen in een breed spectrum.

Praktische informatie

Wanneer: 19 januari t/m 30 april 2017

Locatie: Congreshal van Jehovah’s Getuigen – Swifterbant (NL): Randweg 1-3, 8255 PS Swifterbant, Nederland

Zowel toegang als een begeleide rondleiding door een opgeleide gids is GRATIS