Biblia Neerlandica: Nieuwsbrief – Mei 2022

De Biblia Neerlandica-bibliotheek bewaart een extreem zeldzaam Bijbeltje uit 1638 in een handig zakformaat of duodecimo. Behalve dat er wereldwijd slechts één ander exemplaar van deze editie te vinden is, bewaart de Biblia Neerlandica-bibliotheek een exemplaar in een al even zeldzame dos-à-dos-binding.

Meer info en foto’s >>

 

Een belangrijke toevoeging in rubriek Zilverbeslag is een schitterend handbijbeltje uit 1791 van een Zeeuwse edelsmid. Opvallend is dat elk onderdeel van het beslag de afbeelding draagt van een ‘tudorroos’. Hendrik VII van Engeland was de stichter van de ‘tudor-dynastie’ en koos deze bloem als embleem.

Meer info en foto’s (scrollen naar 1791) >>

 

In Kaarten in Bijbels worden de Geneefse kaarten uit 1580 belicht. Ze zijn genoemd naar de Zwitserse stad die sterk verbonden is met de hervormer Johannes Calvijn. In 1559 verscheen een Franstalige Bijbel van calvinistisch signatuur. De kaarten eruit stonden model voor veel vroege Nederlandstalige, protestantse Bijbels.

Meer info en foto’s >>

 

Tot slot willen wij u laten kennismaken met de kettingbijbel van Eltien Jansen uit Grijpskerk in de provincie Groningen. De gekroonde middenstukken vermelden 1 september 1700. Wellicht de datum waarop zij haar geloofsbelijdenis deed. Deze prachtige Bijbel werd ondergebracht in rubriek Pronkstukken.

Meer info en foto’s (scrollen naar 1769) >>

 

Bovenstaande nieuwsberichten en artikelen zijn weer een garantie voor een tijdlang lees- en kijkplezier. We willen u daarom hartelijk verwelkomen op onze website. 🙂

Veel kijk- en leesplezier!
Biblia Neerlandica