Biblia Neerlandica: Nieuwsbrief – November 2020

Beste vrienden,

Sinds de uitgave van het standaardwerk Dutch Decorated Bookbinding in the Eighteenth Century door Jan Storm van Leeuwen in 2006, is de belangstelling voor luxe-boekbanden aanzienlijk gegroeid. Door de geschiedenis heen hadden Bijbelkopers ook oog voor luxueus versierde boekbanden. De mate van rijkdom in de uitvoering was meestal afhankelijk van de stijlperiode, de mogelijkheden van de boekbinder en de financiële draagkracht van de opdrachtgever. Aangezien een boekbinderij stukwerk afleverde zijn geen twee edities gelijk. De meeste gedocumenteerde boekbanden zijn dus uniek, ook de exemplaren uit de Biblia Neerlandica-bibliotheek.

Deze nieuwsbrief richt de schijnwerpers op enkele opmerkelijke luxe-boekbanden. Biblia Neerlandica heeft een aantal exemplaren ondergebracht in de onderrubriek ‘Boekbanden’ (zie ‘Bijzondere Bijbels’). Hieronder wordt alvast een tipje van de sluier opgelicht…

Wat is nieuw?

Bijbels in luxe-boekbanden

Bijvoorbeeld een recent geplaatste Keurbijbel uit 1714. Deze kloeke foliant werd voorzien van een prachtige boekband uit de Diaper Tool Bindery, die in Amsterdam zijn atelier had tussen circa 1705-1757. Behalve de rijke goudstempeling op de rug en platten, werd de vergulde snede van het boekblok prachtig geciseleerd. Van deze binderij zijn een 30-tal boekbanden gedocumenteerd, maar er zijn geen andere exemplaren in dit folio-formaat bekend. Voor meer uitleg en afbeeldingen, kijk naar de beschrijving in ‘Bijzondere Bijbels’ > Boekbanden (scrollen naar ‘1714’).

Royaalbijbel

In Biblia Neerlandica – Uitgelicht tonen we een 3-delige Elzevierbijbel uit 1663. Deze uitgave wordt de Royaalbijbel genoemd omdat hij verrijkt werd met een 130-tal gravures, afgedrukt op buitenmaats, koninklijk formaatpapier van 50 x 40 cm! De prenten van Bijbelse taferelen werden gegraveerd naar toonaangevende kunstenaars als De Vos, Jordaens, Rubens, enzovoort. Om binnen het thema van luxe-boekbanden te blijven: de boekdelen zijn ingebonden in vol-perkament, goudgestempelde banden en vergulde sneden. Meer informatie en foto’s over deze imposante Statenbijbel-editie vindt u in ‘Nieuws’ > Biblia Neerlandica – Uitgelicht (4).

In de aanbieding…

BIJBELEXPO-meubilair

Veel vrienden van Biblia Neerlandica herinneren zich de tentoonstelling De Bijbel & de Naam in Harelbeke (2016) en Swifterbant (2017). In de rubriek Nieuws wordt teruggeblikt op deze bijzondere evenementen. Nu zoeken we een nieuwe bestemming voor het meubilair. Het betreft een 40-tal vitrines, displays en verlichting. De voorkeur gaat uit naar overname van het volledige expo-meubilair, maar overname van losse units is ook bespreekbaar.

Voor verdere informatie en voorwaarden kunt u per email contact opnemen (email: mail@biblianeerlandica.be).

 

Quarantaine, COVID, lockdown, Corona, …
begrippen die je gemoed snel grijs kunnen kleuren.
Bijbelvertalingen, antieke Bijbels en Biblia Neerlandica,
de kortste weg om je weer op te beuren. 🙂

 

Veel leesplezier!
Biblia Neerlandica