Zilverbeslag

Zilverbeslag

1676

Titel: BIBLIA; Dat is, de Gantsche H. Schrifture, … Waarbij: De CL Psalmen des Propheten Davids […], overgeset door Petrum Dathenum, 1676
Uitgever: T’ Amsterdam: Gedruckt by J. v. Someren, A. Wolfgang. M. de Groot. H. en D. Boom in compagnie. A° MDCLXXVI [1676]
BindingIn 8° (16 x 10,5 x 4,5 cm). Contemporaine, Schildpad-binding met goud op snee. Amsterdams zilverbeslag met florale motieven: 8 hoeken, 4 scharnierstukken, muiters, aanzetstukken en klamparmen.
Gegevens: Keur: Amsterdam; belastingsteken ongeldig (1814-1893).

1708

Titel: BIBLIA, Dat is de gantsche H. Schifture, …
Uitgever: Te Dordrecht, By Jacob en Pieter Keur
Binding: In 8vo (17 x 11 x 6,5 cm); zwarte, segrijnleren boekband; goud op snee, licht geciseleerd. Dubbele zilveren boeksloten en 8 hoeken. Zilverbeslag versiert met florale motieven.
Gegevens: MST: Geen meestertekens of keurmerken.
Personalia: Inscripties bovenslot:  ‘S K’,  -onderslot: ‘7 1/2 loot’.

1724

Titel: BIBLIA, Dat is de gantsche H. Schifture, …
Uitgever: Te Dordrecht, By Pieter Keur
Binding: In 8vo (14,5 x 9 x 4 cm); Bordeaux-roodkleurig marokijn met uitbundige florale motieven in goudstempeling op rug en platten; goud op snee, licht geciseleerd. Dubbele zilveren boeksloten.
Gegevens: MST: Geen meestertekens of keurmerken.
Personalia: Inscripties bovenslot: ‘G P D’.

1727

Titel: BIBLIA, Dat is de gantsche H. Schifture, … De CL Psalmen Des Propheten Davids (1727)
Uitgever: t’ Amsterdam, By Wed: Jan van Heekeren, Isaak vander Putte, Hendrik Burgers, Wed: Bastiaan van Beaumont
Binding: In 8vo (16,5 x 10,5 x 7 cm); zwarte segrijnleren boekband; goud op snee, licht geciseleerd. Dubbele zilveren boeksloten en 8 hoekstukken. De aanzetstukken, muiters en hoekstukken bevatten figuren van runderen. Op de klamparmen staan een rund en schaap afgebeeld.
Gegevens: MST: Jacobus Clement, Middelburg (1761-?). Vermoedelijk dateren de sloten van ca. 1770.
Personalia: Inscripties bovenslot: ‘K Z J’.

1750

Titel: BYBEL, Dat is het Oude en Nieuwe Testament, …
Uitgever: t’ Amsterdam, Johannes Erasmus Hynitzsch; voor het Luthers weeshuys
Binding: In 12° (17,5 x 11,5 x 7 cm); contemporaine, lederen boekband met goudstempeling op rug en platten, goud op snee.  Twee zilveren aanzetstukken, muiters en klamparmen met symbolische voorstellingen en Bijbelse figuren.
Symbolische voorstellingen
• Verlossing & Vrijheid (1): Zittende vrouwenfiguur met opgestoken hoed op een staf, wat duidt op afgeschudde onderdanigheid, bijvoorbeeld aan de adel. In de andere hand draagt zij een ‘hoorn van overvloed’ wat duidt op zegen, welvaart en welstand.
Geloof & Waakzaamheid (2): Een vrouw in ontspannen pose met in de ene hand een ‘Bijbel’ als bron van geloof. De hond verwijst naar waakzaamheid en trouw.
Verrijzenis (3): Een vrouw met een vogel op de arm als allegorie op de verrijzenis van de ziel en als symboliek van wedergeboorte en herschepping.
Hemelse beloning (4): Gekroonde vrouw die een palmtak draagt. De kroon en palmtak verwijzen naar de triomf in godvruchtigheid en overwinning op de dood.
Gegevens: MST: Anthoni de Vries, Zutphen (1768-1812)
Personalia: Inscripties klamparmen: ‘G G’ (bovenslot), ‘1805’ (onderslot)

1762

Titel: BIBLIA, Dat is de gantsche H. Schifture, …
Uitgever: t’ Amsterdam, By Ph. Losel, H. Brandt, D. onder de Linden, O. van Grafhorst, G. de Groot, P. Schouten, en Comp.
Binding: In 8vo (18,5 x 12 x 6,5 cm); zwarte, segrijnleren boekband; goud op snee, licht geciseleerd. Dubbele zilveren boeksloten, 8 hoeken en draagringen met schakelketting. Hoekstukken met florale motieven; overig beslag gedecoreerd met bloemen, guirlandes en putti.
Gegevens: Zilverbeslag wellicht van vroegere datum (ca. 1670?). MST: Geen meestertekens of keurmerken.
Personalia: Inscripties bovenslot:  ‘A E 1671’,  -onderslot: ‘D P K L’.

1765

Titel: BIBLIA; Dat is de Gantsche H. Schrifture… (1765)
Uitgever: t’ Amsterdam, By Ph. Losel, H. Brandt, D. onder de Linden, O. van Grafhorst, G. de Groot, P. Schouten, en Comp.
Binding: In 8vo (15,5 x 10 x 6,5 cm); Bordeauxrood marokijn met goudstempeling op de rug en platten, goud op snee. Twee zilveren boeksloten, muiters en aanzetstukken uit de 18de eeuw, naar typisch Zeeuws model.
Gegevens: Dit exemplaar bevat sporen van een steekproef waarbij de keurmeester met behulp van een trembleersteek, een kleine hoeveelheid materiaal van het zilveren voorwerp afstak om het gehalte te beproeven. Toegeschreven aan: Abraham Heron, Middelburg (1778-1807); circa 1780
Personalia: Inscriptie bovenslot:  ‘I F’, onder de trembleersteek

1771

Titel: BIBLIA, Dat is de gantsche H. Schifture, … Het boek der Psalmen (1774)
Uitgever: t’ Amsterdam, By Ph. Losel, H. Brandt, D. onder de Linden, G. de Groot, P. Schouten, Wed: O. van Grafhorst,  en Comp. 
Binding: In 8vo (18,5 x 12 x 7 cm); zwarte, segrijnleren boekband; goud op snee, geciseleerd. Dubbele zilveren boeksloten en draagringen met jasseron draagketting. Muiters, klampen en boeksloten met taferelen uit het leven van Christus. 
Gegevens: MST: Abraham Bout, Amsterdam (1818-’49). Keur: Amsterdam.
Personalia: Initialen klamparmen: ‘M D J L’ (bovenslot) + ‘1836’ (onderslot).

1774

Titel: BIBLIA, Dat is de Gantsche H. Schifture, … Het boek der Psalmen (1775)
Uitgever: t’ Amsterdam, By Ph. Losel, H. Brandt, D. onder de Linden, G. de Groot, P. Schouten, Wed: O. van Grafhorst,  en Compagnie. 
Binding: In 8vo (14,5 x 8,5 x 7 cm); zwarte boekband in haaieleer/pukkelstructuur; goud op snee, licht geciseleerd. Dubbele zilveren boeksloten en acht hoekstukken. De slotpilaren bevatten ‘1705’ als jaarvermelding, maar werden later verlengd om op een jonger Bijbeltje te passen. Een prachtig voorbeeld van vroeg 18de eeuwse soberheid die toch een verfijnde elegantie uitstraalt.
Gegevens: MST: Boudewijn Assuerus II, Amsterdam (1702-’24).
Personalia: Initialen klamparmen: ‘G … ‘ + ‘1705’ (onderslot).

1790

Titel: BIBLIA, Dat is de Gantsche H. Schrifture, …
Uitgever: Te Utrecht: Bij G.T. van Paddenburg en Zoon
Binding: In Groot-8vo (19,5 x 13 x 7,5 cm); contemporaine, lederen boekband met goudstempeling op rug en platten, goud op snee.  Twee zilveren aanzetstukken, muiters en klamparmen met florale en ornamentele motieven.
Gegevens: MST: Onbekend
Personalia: Inscripties klamparmen: A.K. 1777

1794

Titel: BIBLIA, Dat is de gantsche H. Schifture, … Het boek der Psalmen (1794)
Uitgever: By J. Bouwer en de Wed. J. Ratelband, ‘t Amsterdam (NT: 1795)
Binding: In 8vo (17 x 11 x 6,5 cm); Zwarte, segrijnleren boekband; goud op snee, geciseleerd. Dubbele zilveren boeksloten, 8 hoeken en middenstukken in rococostijl. Gekroonde middenstukken, versiert met guirlandes en putti.
Gegevens: MST: Vermoedelijk Gerrit van Vleuten, Arnhem (1774-’87)
Personalia: Inscripties onderslot: ‘J S’, ‘1781’ en ‘1855’.

1796

Titel: BIBLIA; Dat is de gantsche H. Schrifture… Waarbij: Het boek der Psalmen (1794)
Uitgever: Te Haarlem bij Joh. Enschede en Zoonen.
Binding: In 8vo (17 x 12,5 x 8 cm). Contemporaine, zwarte boekband (haaienleer), goud op snee, geciseleerd. Dubbele zilveren boeksloten, 8 hoeken en draagringen met schakelketting. De hoekstukken bevatten voorstellingen van de vier Evangelisten; de ringklampen, muiters, aanzetstukken en klamparmen allegorische voorstelling van de ‘deugden’, zoals: Justitia (gerechtigheid), Prudentia (voorzichtigheid), Fortitudo (kracht), Caritas (liefde), en de klamparmen: Sapienta (wijsheid) en Spes (hoop).
Gegevens: Geen keurmerken of meesterteken. Vermoedelijk Noord-Holland (Amsterdam?)
Personalia: Inscripties bovenslot: ‘J.v.D.K.’, -onderslot: ‘1832’.

1796

Titel: BIBLIA; Dat is de gantsche H. Schrifture… Waarbij: Het boek der Psalmen (1797)
Uitgever: Te Haarlem bij Joh. Enschede en Zoonen.
Binding: In 8vo (15 x 10 x 6,5 cm). Rode, volleren boekband uit de tijd, goud op snee. Uitbundige goudstempeling op rug, lijnkaders en kabellijn op de platten en centrale amfoortjes. De opengewerkte muiters en aanzetstukken in frivole rococo-stijl. De boeksloten met centrale bloemenmanden geven het geheel een levendige, speelse aanblik.
Gegevens: MST: vermoedelijk Hendrik Hubert, Groningen (1774-1811).

1796

Titel: BIBLIA; Dat is de gantsche H. Schrifture… Waarbij: Het boek der Psalmen (1797)
Uitgever: Te Haarlem bij Joh. Enschede en Zoonen.
Binding: In 8vo (15 x 9,5 x 6,5 cm). Groene, volleren boekband uit de tijd, goud op snee. Uitbundige goudstempeling i.v.v. florale motieven op rug en platten. De opengewerkte muiters en aanzetstukken zijn uitgezaagd en van sierrandjes voorzien. De extra decoratie en arcering geven de gesmeden klaparmen een levendige en vrolijke uitstraling.  
Gegevens: Merken en keuren onduidelijk. Vermoedelijk Noord-Holland (Enkhuizen – 1709?)

1796

Titel: BIBLIA; Dat is de Gantsche H. Schrifture… Waarbij: Het boek der Psalmen (1797)
Uitgever: Te Haarlem bij Joh. Enschede en Zoonen.
Binding: In 8vo (15,5 x 10 x 6,5 cm); Donkergroen marokijn, goud op snee. Opengewerkt zilveren boekbeslag met dubbele sloten waarin voorstellingen van Spes en Sapienta; klampen en aanzetstukken: Justitia (gerechtigheid), Prudentia (voorzichtigheid), Caritas (liefde) en Fortitudo (kracht). Beide platten aan drie zijden omzoomt met zilveren randen.
Gegevens: MST: J. Bartels jr., Amsterdam (1791-1811)

1797

Titel: BIBLE; qui contient L’Ancien et le Nouveau Testament… Waarbij: Les Pseaumes de David… (1796). Franstalig Bijbeltje voor de Waalse kerk.
Uitgever: A Amsterdam; chez F.G. onder de Linden, 1797
Binding: In 8vo (14,5 x 8,5 x 6 cm). Gemarmerde, bruinleren boekband; rijkelijke goudstempeling op rug en platten, goud op snee. Dubbele zilveren sluiting, aanzetstuk en muiter naar strak model met kraalrandje. Het cliënteel en de zilversmid hielden kennelijk van soberheid en hingen de ‘kunst van het weglaten’ aan. Toch getuigt dit boekbeslag van een ingetogen charme. Gecombineerd met een uitbundig, goudgestempelde boekband vormt dit Bijbeltje een prachtig geheel.
Gegevens: MST: Dirk van Osenbruggen, ‘s Gravenhage (1765-1806)

1802

Titel: BIBLIA, Dat is de Gantsche H. Schrifture, …
Uitgever: Bij de Erve vande Wed: Gysbert de Groot
Binding: In 8° (16 x 9 x 7 cm); Zwarte boekband in haaieleer/pukkelstructuur; goud op snee. Dubbele zilveren boeksloten waarop afbeeldingen van Aäron (links) en Mozes (rechts). Klampen en aanzetstukken: de vier evangelisten, m.n. Mattheüs (mens), Marcus (leeuw), Lucas (rund of stier) en Johannes (adelaar). In dezelfde stijl als de muiters, is het boek voorzien van ringklampen en een draagketting.
Gegevens: MST: Gerrit Reek, Hoorn (1817-’23); JRL: 1822.
Personalia: Het voorste blanco schutblad vermeldt namen van o.a. Klaas Kes en Marie Teerhuis en diens kinderen: Neeltje, Pietertje en Aaltje op het eiland Marken.

1810

Titel: BIBLIA, Dat is, de Gantsche H. Schrifture, …
Uitgever: Te Amsterdam, By de Compagnie.
Binding: In 8° (18 x 12 x 7,5 cm); contemporaine, segrijnleren boekband, goud op snee, geciseleerd. Dubbele, zilveren sluitingen. Muiters en aanzetstukken bevatten liggende ovalen met daarop een vredig dorpszicht en een boerenechtpaar. De klamparmen hebben verticale ovalen met afbeeldingen van langgerokte dames bedrijvig met het binnenhalen van land- en tuinbouwproducten. Links brengt een boerin een gebladerde tak snijmaïs mee, terwijl zij in haar andere hand een gedraaide hoorn van overvloed draagt om de oogst te verzamelen. Rechts lijkt dezelfde vrouw takken snoeihout voor een haardvuur te vergaren.
Gegevens: MST: Ype Bruinings, Joure (1813-’28); JRL: 1826.
Personalia: Initialen klamparmen: A.S. (Aafje Schagen) + 1826

1810

Titel: BIBLIA, Dat is de Gantsche H. Schifture, …
Uitgever: Te Amstelrdam, by de Compag.
Binding: In 8vo (18 x 12 x 7,5 cm); Zwarte boekband in haaieleer/pukkelstructuur; goud op snee, licht geciseleerd. Dubbele zilveren boeksloten, 8 hoeken en middenstukken met florale motieven. 
Gegevens: MST: onduidelijk. Mogelijk Johannes Raaijmakers, Breda (1807-’11) & Willem Andreas Raaijmakers, Breda (1811-’41)
Personalia: Inscripties middenstukken, recto-zijde: ‘Y D Stastra’ (eveneens in bovenslot), verso-zijde: ‘1844’.

1819

Titel: HET NIEUWE TESTAMENT; ofte alle boeken des Nieuwen Verbonds … Waarbij: Het boek der Psalmen (1819)
Uitgever: Te Amsterdam, J. Brandt & Zoon, P. den Hengst en Zoon, de Erven Wed. F.G. onder de Linden en de Wed. N.T. Gravius
Binding: In 8vo (15 x 9 x 4,5 cm); Zwarte, segrijnleren boekband; goud op snee, licht geciseleerd. Dubbele, opengewerkte zilveren boeksloten met voorstellingen van Aäron en Mozes (klamparmen) en de vier evangelisten (aanzetstukken en klampen). Beide platten aan drie zijden omzoomt met zilveren randen.
Gegevens: MST: onduidelijk. JRL-sloten: 1823; JRL-randen: 1827

1836

Titel: BIBLIA, Dat is de Gantsche H. Schrifture, …
Uitgever: Bij de Nederlandsche Bijbel-Compagnie, Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 8° (16 x 9,5 x 7 cm);  zwarte boekband in haaieleer/pukkelstructuur; goud op snee, licht geciseleerd.  Opengewerkte, dubbele zilveren sloten met agrarische motieven
Gegevens: MST: Ignatius Meinardi Rijkholt, Leeuwarden (1812-’35); Keur: Leeuwarden
Personalia: Initialen: IJ. J. J. 1860 binnenkant sloten

1840

Titel: BIBLIA, Dat is de Gantsche H. Schrifture, …
Uitgever: Bij de Nederl: Bijbel Compagnie, Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 8° (16 x 9,5 x 6,5 cm); zwarte, segrijnleren boekband; goud op snee, licht geciseleerd. Dubbele zilveren boeksloten met driezijdige randen met guirlandes en florale motieven. Boekbeslag met vrome voorstellingen. Aanzetstukken: zaaien en planten met behulp van spade (links) en bidden om zegen (rechts). Klampen: overvloedige oogst en zegen in fauna en flora (links) en dankgebed (rechts)
Gegevens: Emdens zilver; geen meesterteken of keurmerken.
Personalia: Zilveren plakketje op voorplat met initialen ‘M H U’ (Meefke H. Uphoff)

1840

Titel: BIBLIA, Dat is de Gantsche H. Schrifture, …
Uitgever: Bij de Nederl: Bijbel Compagnie, Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 8° (16 x 9 x 7 cm); Zwarte boekband in haaieleer/pukkelstructuur; goud op snee. Dubbele zilveren boeksloten waarop afbeeldingen van Aäron (links) en Mozes (rechts). Klampen en aanzetstukken: de vier evangelisten, m.n. Mattheüs (mens), Markus (leeuw), Lukas (rund of stier) en Johannes (adelaar)
Gegevens: Geen meesterteken of keurmerk; JRL: 1916.
Personalia: Geen

1840

Titel: BIBLIA, Dat is de Gansche Heilige Schrift, …
Uitgever: Bij de Nederlandsche Bijbel-Compagnie, Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 8vo (15,5 x 10,5 x 7,5 cm). Bruinlederen boekband. Dubbele zilveren boeksloten en vierzijdige randen. Gedreven florale motieven met graveerwerk op de bloemblaadjes. Als onderliggende ornamentiek werd filigreinwerk toegepast 
Gegevens: MST-sloten: Gebr. J.H. Roelfsema, Winsum (1864-1910).
Personalia: Inscripties bovenslot: ‘ G W N’; onderslot: 1873.

1851

Titel: BIJBEL, Dat is de Gansche Heilige Schrift, …
Uitgever: Bij de Nederlandsche Bijbel-Compagnie, Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 8vo (15,5 x 10,5 x 7 cm). Zwarte, segrijnleren boekband. Dubbele zilveren boeksloten en vierzijdige randen. De graveringen van het zilverbeslag getuigen van meesterlijk vakmanschap. 
Gegevens: MST: Albertus Martein Sustring Jz., Sneek (1835-‘73); JRL: 1854. Keur: Leeuwarden
Personalia: Inscripties bovenslot: ‘ B. H. Boschman’; onderslot: 1864.

1853

Titel: BIJBEL, Dat is de Gansche Heilige Schrift, …
Uitgever: Bij de Nederlandsche Bijbel-Compagnie, Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 8vo (15,5 x 10,5 x 7 cm). Zwarte boekband in haaieleer/pukkelstructuur. Dubbele zilveren boeksloten en vierzijdige randen. De gravering van het zilverbeslag hebben een constante kwaliteit en getuigen van meesterlijk vakmanschap. 
Gegevens: Meestertekens ontbreken; JRL: 1857. Keur: Schoonhoven
Personalia: Inscripties bovenslot: ‘ A L’; onderslot: 1876.

1853

Titel: BIJBEL, Dat is de Gansche Heilige Schift, …
Uitgever: Bij de Nederlandsche Bijbel-Compagnie, Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 8vo (16 x 10 x 7 cm). Zwarte, segrijnleren boekband; goud op snee. Opengewerkte, dubbele boeksloten en vierzijdige randen.
Gegevens: MST-sloten: Willem Roelfsema, Winsum (1830-’59); JRL: 1844.
Personalia: Inscripties bovenslot: ‘ 1844’; onderslot: ‘H E’.

1853

Titel: BIJBEL, Dat is de Gansche Heilige Schift, … met gravures.
Uitgever: Bij de Nederlandsche Bijbel-Compagnie, Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 8vo (15,5 x 10 x 7 cm). Bruine, lederen boekband; goud op snee. Dubbele boeksloten en vierzijdige randen met florale en ornamentele motieven.
Gegevens: MST: Gebr. J. & D. Veenstra, Leeuwarden (1841-’71); JRL: 1855; keur: Leeuwarden.
Personalia: Geen.

1853

Titel: BIBLIA, Dat is de Gantsche Heylige Schifture, …
Uitgever: Bij de Nederlandsche Bijbel-Compagnie, Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 8vo (16 x 10 x 7 cm). Bruine, lederen boekband; goud op snee. Dubbele boeksloten en vierzijdige randen in filegrijn zilver.
Gegevens: MST-sloten & randen: Weduwe W. Roelfsema, Winsum (1860-’64); JRL: 1859.
Personalia: Inscripties bovenslot: ‘ K J S’; onderslot: 1864. 

1855

Titel: BIBLIA, Dat is de Gantsche Heylige Schifture, …
Uitgever: Bij de Nederlandsche Bijbel-Compagnie, Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 8vo (16 x 10 x 7 cm). Zwarte boekband in haaieleer/pukkelstructuur; goud op snee, geciseleerd. Dubbele zilveren boeksloten en vierzijdige randen.
Gegevens: MST-sloten: Weduwe W. Roelfsema, Winsum (1860-’64); MST-randen: gebroeders Reitsma S.F., Heerenveen (1859-’92)
Personalia: Inscripties bovenslot: ‘ T L Piersma’ (= Trijntje Lieuwes Piersma (1834-1914), Surhuizum, Nederland); onderslot: 1862. Op schutbladen diverse genealogische informatie.

1856

Titel: HET NIEUWE TESTAMENT; of alle boeken des Nieuwen Verbonds onzes Heeren Jezus Christus, …
Uitgever: Bij de Nederlandsche Bijbel-Compagnie, Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 8° (15,5 x 10 x 4,5 cm); Zwarte, segrijnleren boekband, goud op snee.  Opengewerkte, dubbele zilveren sluiting met seizoens- en oogsttaferelen
Gegevens: MST: toegeschreven aan Berend Boersma, Kollum (1810-’11); JRL: 1810
Personalia: Geen

1861

Titel: BIJBEL, Dat is, de Gantsche H. Schrifture, …
Uitgever: Bij de Nederl. Bijbel Compagnie. Te Amsterdam: J. Brandt & Zoon; Te Haarlem: Joh. Enschedé & Zonen
Binding: In 8vo (15,5 x 10 x 6,5 cm). Zwartleren boekband, goud op snee, geciseleerd. Dubbele, zilveren boeksloten en driezijdige randen met typisch zilverbeslag uit Drenthe. Het opvallende patroon van de zilveren sloten is verkregen door een werkwijze, waarbij dun zilverplaat tussen twee stempels werd gemodelleerd. In de bovenkant van een stempel werd het motief verdiept en in de onderkant verhoogd aangebracht. De mooi geciseleerde snede van het boekblok maakt deze Bijbel tot een aantrekkelijk beslagen boekje.
Gegevens: MST-sloten: Hemmo Hemmes jr., Assen (1883-1919); MST-randen: Jan Hemmes, Smilde/Assen (1871-’83)
Personalia: Inscripties bovenslot: 1892; onderslot: ‘G.H.’.

1861

Titel: BIJBEL, Dat is, de Gantsche H. Schrifture, …
Uitgever: Bij de Nederl. Bijbel Compagnie. Te Amsterdam: J. Brandt & Zoon; Te Haarlem: Joh. Enschedé & Zonen
Binding: In 8° (15,5 x 10 x 6 cm); contemporaine, zwarte boekband (haaienleer), goud op snee.  Met twee zilveren aanzetstukken, muiters en klamparmen waarop graveersel in florale motieven.
Gegevens: MST: Kanninga, Drachten (1865-’73)
Personalia: Inscripties klamparmen: J.S. Altema + 1866

1870

Titel: NIEUWE TESTAMENT, of alle boeken des Nieuwen Verbonds onzes Heeren Jezus Christus, … Waarbij: Het boek der Psalmen (1870)
Uitgever: Bij de Nederlandsche Bijbel-Compagnie, Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 8° (17 x 10 x 6 cm); Zwarte, segrijnleren boekband; goud op snee. Dubbele zilveren boeksloten waarop afbeeldingen van Mozes en Aäron. Hoekbeschermers, klampen en aanzetstukken: de vier evangelisten, m.n. Mattheüs (mens), Markus (leeuw), Lukas (rund of stier) en Johannes (adelaar)
Gegevens: MST: Jan P. van der Does, Goes (1851-’87)
Personalia: Geen

1870

Titel: BIJBEL, Dat is de Gansche Heilige Schrift, …
Uitgever: Bij de Nederlandsche Bijbel-Compagnie, Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 8vo (15,5 x 10,5 x 6,5 cm). Bruin-leren boekband, goud op snee. Dubbele zilveren boeksloten en driezijdige randen.
Gegevens: MST-sloten: Gebr. Roelfsema, Winsum (1864-?); MST-randen: Jan Hemmes, Smilde/Assen (1871-’83)
Personalia: Inscripties bovenslot: ‘A L’; onderslot: 1876.

1875

Titel: HET NIEUWE TESTAMENT. Of alle boeken des Nieuwen Verbonds onzes Heeren Jezus Christus, … Waarbij: Het boek der Psalmen (1875)
Uitgever: By de Nederlandsche Bijbel-Compagnie. Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 12° (13 x 9 x 5 cm); Bijbeltje met overslag- of enveloppe-sluiting. Gegraveerd zilveren ‘knipje’, zilveren rand op overslag. Contemporain, bruin leder, goud op snee. Op het zilverbeslag werden ornamentele graveringen aangebracht.
Gegevens: Geen meesterteken of keurmerken

1875

Titel: HET NIEUWE TESTAMENT. Of alle boeken des Nieuwen Verbonds onzes Heeren Jezus Christus, … Waarbij: Het boek der Psalmen (1875)
Uitgever: By de Nederlandsche Bijbel-Compagnie. Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 12° (13,5 x 9 x 5 cm); Bijbeltje in schildpadband met dubbele sluiting en scharnierstukken en goud op snee. Het zilverbeslag is verguld en opgebouwd met getrokken draadwerk op onderliggend filigrain. Mogelijk is de schildpad boekband 18e eeuws.
Gegevens: Geen meesterteken of keurmerken

1884

Titel: BIBLIA, Dat is de Gantsche Heylige Schifture, …
Uitgever: Bij de Nederlandsche Bijbel-Compagnie, Amsterdam [en] Haarlem
Binding: In 8vo (18 x 12 x 7 cm); Zwarte, segrijnleren boekband; goud op snee, geciseleerd. Dubbele zilveren boeksloten, 4 hoeken, ringklampen met schelpmotief. Z.g. ‘Staphorstbijbel’, met blauw draagkoord.
Gegevens: MST-sloten: Arien Sweering, Meppel (1853-’79); MST-hoeken: Willem Lobstein, Schoonhoven (1860-’75)
Personalia: Inscripties bovenslot: ‘ J K ‘; onderslot: 1856.

1892

Titel: BIBLIA; Dat is, de Gantsche H. Schrifture, vervattende alle de Canonijcke Boecken des Ouden en des Nieuwen Testaments … Door Last der Hoogh-Mog: Heeren Staten Generael…’.
Uitgever: Bij de Nederlandsche Bijbel-Compagnie. Te Amsterdam, J. Brandt & Zoon. Te Haarlem, Johannes Enschedé & Zonen
Binding: In 2°, folio (44,5 x 30 x 12 cm); contemporaine, roodbruin leren boekband met blindgestempelde platten; goud op snee. Zes geografische kaarten naar Nicolaes Visscher. Met twee zilveren aanzetstukken, muiters met ornamentele motieven, en klamparmen met versieringen van bladgroen en florale motieven; hoekstukken met uitlopende hartfiguren.
Gegevens: MST: Jan Albr. van Lintveld senior, Amsterdam (1833-’64). JRL: 1844 (hoekstukken: 1826)

Nieuwsbrief

Tetragrammaton

Pap Nash JHWH