Nieuwe aanwinsten in de collectie (3)

Van tijd tot tijd kunnen we interessante Nederlandstalige Bijbels aan onze collectie toevoegen. Hetzij door schenkingen, overnames van particulieren of door aankopen binnen het professionele circuit. Sommigen onderscheiden zich door hun uitgave, conditie, uitvoering of zeldzaamheid. Onder het thema ‘Biblia Neerlandica – Nieuwe aanwinsten in de collectie’ willen we een aantal pareltjes uit onze bibliotheek speciaal belichten.

Het voorliggende Psalmenboekje uit 1688 bezit een hoge decoratieve waarde en straalt klasse uit. Vanaf de 17de eeuw werden lied- en Psalmenboekjes onder voorname, gegoede families voorzien van een schildpadband of ‘krettebandje’. Het basisproduct is afkomstig van de karetschildpad en werd bijzonder gewaardeerd om zijn bruingeel getint oppervlak en vlamachtig patroon. Dit exemplaar bevat een kinderpsalmboekje en is net geen 8 centimeter. Het is voorzien van scharnieren en sloten in filigrainzilver en lijkt door zijn beschaafde verschijningsvorm en warme uitstraling meer een sieraad dan een gebruiksvoorwerp.

Filigrain is gevlochten zilverdraad en is een hele oude techniek in de zilversmederij. Het woord filigrain is afgeleid van het Latijnse filum (= draad) en granum wat ‘korrel’ betekent. De grote rekbaarheid van zilver maakt het mogelijk om er hele dunne draden mee te trekken. In sommige gilden bestond de meesterproef uit het maken van een draadgetrokken boekslot. In de 17de eeuw ontstond in Amsterdam een zilvercentrum waar ook draadwerkers gevestigd waren. Bijvoorbeeld in ‘de Silverberch’ in de Wijde Kerksteeg. Mogelijk werd het zilverbeslag van ons Psalmboekje hier vervaardigd.

Nadere informatie over de uitgave:

Psalmen; De CL Psalmen Des Propheten Davids, En andere Lof-sangen. Uyt den Francoyschen in Nederlandschen Dichte overgeset. Door Petrum Dathenum. Mitsgaders den Christelicken Catechismo / gebeden / ende Formulieren. t’ Amsterdam, By Johannes Schot, Abraham van der Putte, Jacob Looman en Compagnie Anno 1688.

BESCHRIJVING

In 16°, mini-boekje (78 x 55 mm.); goud op snee. Contemporain, schildpad boekbandje met filigrain zilverbeslag i.v.v. sloten, muiters, aanzetstukken en scharnierstukken.


Bent u of uw naaste familie op zoek naar een nieuw ‘thuis’ voor een antieke Bijbel of een Bijbel/kerkboek met goud- of zilverbeslag? Wij bieden gratis onze expertise aan om u hierbij te helpen.

Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.